Povzetek
Knjige in objave
Intervjuji (izbor)
Branje (izbor)
Poslastice
Priporočila

Novo

Stik
 
 
    Menjave kož
 

Menjave koz
Menjave kož, Emonica, Ljubljana 1990.

O prejšnji zbirki kratke proze Andreja Blatnika Menjave kož so zapisali:
"Kaže, da sodobna odtujitev potuje hitreje kot socialne in politične spremembe."

New York Times, 28. februar 1999

"Zgodbe so precizno izdelane, velikokrat zabavne, in segajo od aforizma do dialoga in raziskave kulturnih razlik. V prepoznavno srednjeevropskih likih se pomeša filozofija, erotika in boj vsakdana, vselej znova pa se vračajo k temam glasbe, smrti, izdajstva in krhkosti posameznikovega stika z realnostjo. Blatnikova spretnost našo pozornost neprenehoma usmerja na majhne, čudne in bistvene stvari v svetu okrog nas."

Publishers Weekly, 12. oktober 1988

"Izjemne kratke zgodbe vznemirljivega novega pisatelja."

Kirkus Review, 18. november 1998

"Ta zbirka teče tako gladko, da jo lahko preberemo na dušek, in je tako dobra, da jo bomo brali večkrat. Upam, da bo Blatnik v Ameriki našel dovolj bralcev, da bodo prevodi še prihajali."

San Diego Union-Tribune, 8. november 1998

"Zelo priporočljivo za zbirke evropske in nove proze."

Booklist, 15. november 1998

"Res pa je seveda to, da Blatnikovega sloga ne boste niti opazili - v njegovih zgodbah se boste peljali kot v mercedesu."

Delo, februar 1991

"Bolj kot kdajkoli prej pa je Andrej Blatnik v teh zgodbah stkal pristno vez z življenjem. Res, o človeški intimi nam je povedal marsikaj."

Mentor 3-4, 1991

"Zgodbe beremo kot zgodbe, kot literaturo, ki v podtonu nenehno ohranja zavest o svoji literarnosti, 'narejenosti', a nam to ne preprečuje, da ne bi v njih uživali, da jih ne bi emocionalno intenzivno doživljali, da ne bi v njih čutili drhtenja tesnob in strahov - naših lastnih nejasnih tesnob."

Naši razgledi, 14. avgusta 1992

"Duhovitost dialogov, ki so polni preobratov in imenitnega razgaljanja poroženelih miselnih vzorcev junakov, in prisotnost ironije, ki omogoča vdore stiliziranega, 'tujega' govorca, dela zgodbe v Menjavah kož igrive, zabavne in komunikativne."

Takt, april 1991

Gre torej za pretehtano pisanje, ki ob tem navdušuje še z izbrušenim jezikom in osebnim pripovednim stilom. Knjiga sodi med najboljše prozne izdelke zadnjih nekaj let.

Župančičeva nagrada, 14. junij 1991

"Blatnik zasluži vse pohvale zadnjih kritik; je izvrsten pripovedovalec, mojster dialoga, zna pridobiti in zapeljati bralca."

Zarez, 19. ožujak 1999

"Blatnik problematizira, vendar ne razkazuje znanja, pa tudi stališča ne. Ne sugerira vrednot. Definitivno ne pojasnjuje ljudem, 'kako je treba živeti', kar je v teh krajih kljub vsemu še zelo redek pojav."

Feral Tribune, 21. september 1998


"Menjave kož vsekakor računajo na osveščenega bralca, ki se bo z lahkoto prebijal skozi nevsiljivo in subtilno, pa vendar nazorno mrežo intertekstualnih in intermedialnih pojmov, ki iz te knjige naredijo paradigmatski vzorec dokaj melanholične senzibilnosti osemdesetih. Seveda je treba poudariti, da je recepcija te knjige mogoča tudi na drug način, brez zapletanja v to mrežo, vendar se zdi, da Blatnikov prozni rokopis svojo polno razsežnost pridobi prav z branjem na tej ravni. Ob tem, da je izvrsten stilist, je Blatnik tudi izjemno duhovit, pa tudi dovolj ironičen, da nikdar ne postane pretenciozen."

Republika 1-2, 1999

"Blatnikove zgodbe odlikuje slogovna popolnost."

Barquisimeto, Venezuela, 20. junij 1999

"…glavni predstavnik nove generacije pisateljev, ki kombinira pripovedne prvine komičnega in tragičnega, registre visoke in popularne kulture."

Cult, Brazilija, 34 / 2000


 
 

Short summary
Books and publications
Selected interviews
Selected readings
Specialties
Links

New

Contact

Ta stran je bila postavljena januarja 2002. / This page was launched in January, 2002.
Stran / Page: Megaklik