Povzetek
Knjige in objave
Intervjuji (izbor)
Branja (izbor)
Poslastice
Priporočila

Novo

Stik
 
 
    O odnosih v sodobnem času
 

MENJAVE KOŽ, ZDAJ IN VSELEJ

Ker živimo v časih, ko je denar vse bolj namenjen temu, da z njim dobimo še več denarja, in moč temu, da z njo dobimo še več moči, ni nič čudnega, da si tudi ljubezen želi iztržiti čim več ljubezni. Celo misleci, ki so včasih oznanjali ljubezen za nič in se tudi sporekli za nič, so danes očitno enotni: kar dobimo (ali damo) za nič, je zanič. Vprašanje ni več, kaj ljubimo, ko ljubimo; vprašanje je, kaj dobimo in izgubimo. Kakšna je menjalna vrednost naše ljubezni? 

Res, za učinkovito menjavo moramo poznati vrednost, za to pa potrebujemo pogled od zunaj, odmik. Nič protinaravnega ni, če si moški in ženska ohranita vsak svoje polje obstoja, svoje strasti in strahove, navsezadnje, če si to lahko privoščita, tudi vsak svoje domovanje; lastno osvobojeno ozemlje, na katerem intimna želja prevlada nad družbeno zapovedjo obnašanja. Včasih smo ljudje živeli v razširjenih družinah, celi rodovi skupaj, vloge so bile razdeljene, nekdo je bil poglavar, nekdo je hodil na lov, nekdo kuhal živali. Potem so se družine manjšale in manjšale in danes vsi vemo, da se moramo znajti sami. In vsi znamo zlikati srajco, zamenjati varovalko in skuhati nekakšno kosilo; drugače ne gre. 

Imam prijatelja, ki se je razšel z materjo svojega otroka. Sin preživlja en dan pri njem, en dan pri njej. Zapleteno, a koliko zvez ostaja zvez prav zato, ker je tako bolj preprosto? Življenje je lažje preživeti, če je varno zaprto v stereotipe, in zgledi staršev, pridige mnenjskih voditeljev in romantični obrazci pop kulture nam govorijo, da sta dva več kot dvakrat en sam. In tako se račun varno zapre. 

Zmaga dveh pa ni zmaga enega nad drugim, temveč zmaga njiju nad vsem. In ta je zdaj in vselej prav v tem, da zanjo nista potrebna ne moč ne denar. Dovolj je prava beseda, pravi pogled, pravi gib, in že se začne nekaj, za kar ne on ne ona ne vesta, kam bo šlo.  Ker je močnejše od njiju. Kjer se ujameta tako svobodni duh kot svobodno telo, je obema prav in lepo; kjer obema vlada nepravi kliše, pač ne gre.  

* * *

(napisano na vabilo Špele Trošt za revijo Mars, ki je pred objavo nehala izhajati; objavljeno v Oni, vendar je »lektura« spremenila tekst do nerazumljivosti)

 
 

Short summary
Books and publications
Selected interviews
Selected readings
Specialties
Links

New

Contact

Ta stran je bila postavljena januarja 2002. / This page was launched in January, 2002.
Stran / Page: Megaklik